ORGANİK TARIM

ORGANİK-TARIMGelişen teknoloji makine ve ekipman konusunda, gelişen genetik bilimi ise fide, tohum ve yem verimliliğinde akıl almaz gelişimler göstererek daha az zamanda daha az emekle daha fazla ürün alınmasını sağlamaktadır. Fakat kullanılan kimyasallar, genetiği değiştirilmiş tohumlar, hormon içeren yemler, kirlenen su ve toprak kullanılarak üretilen ürünler insan sağlığı ve ekolojik sistem açısından ciddi sorunlar yaratmaktadır. Tarım ve hayvancılıkta son 50 yılda yaşanan gelişim gezegenimiz açısından geri dönüşümü olmayan tahribat yaratmakta ve kıtlık, kuraklık, kanser gibi sorunlara yol açmaktadır.

Organik tarım; tarih öncesi çağlardan itibaren uygulanan geleneksel yöntemlere dayanan, genetiğiyle oynanmamış tohum ve fide ile kimyasal kullanılmadan tarımsal ürün ve hazır yem kullanılmadan doğal otlama ve yayılma ile antibiyotik kullanımının olmadığı hayvancılık yapmayı amaçlayan bir tarımsal yöntemdir.

Organik tarımı tanımlama, uygulama, denetleme ve yaygınlaştırma amacıyla organik tarımın esasları ve uygulanmasına ilişkin yönetmelik yayınlanmıştır. Bu yönetmelik hem ürünün doğallığının korunması, hem ürünün ilk anından hasadına kadar geçen sürede tüm aşamaların kontrol altında tutulması, çevrenin ve biyolojik çeşitliliğin korunması ve insan sağlığını korumayı amaçlayan şartları belirlemektedir.

Tüketicilerin bilinçlenmesi ve gezegenimizin içinde bulunduğu durum organik tarımın önemini daha da arttırmakta ve tüketicileri organik ürünlere yönlendirerek bu alanda ki pazarı her geçen gün büyütmektedir.